Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
Ordonanta 16/2022 aduce cateva obligatii suplimentare pentru contabili, astfel:
1.Analiza lunara a contractelor part time pentru a stabili modul corect de taxare
Salariatii care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu nivelul salariului minim brut pe ţară, au obligaţia să depună la fiecare angajator /plătitor de venit o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
Declaraţia pe propria răspundere se depune lunar, pe perioada în care salariatul se află în situaţia prevăzută mai sus, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.
Intr-o situatie ideala angajatii vor depune la timp aceste declaratii, astfel incat contabilii sa poata sa le analizeze si sa stabileasca la timp baza de calcul a contributiilor.
Aceasta situatie se verifica luna de luna, fiindca un angajat poate avea fluctuatii in contractele de munca part time pe care le are.
2.Analiza structurii asociatilor firmelor si stabilirea numarului de maxim 3 firme care pot aplica regimul microintreprinderilor. Desigur ca si aceasta analiza trebuie efectuata cu suficienta frecventa pentru ca numarul de firme in care asociatii detin parti sociale/drepturi de vot poate sa varieze.
OG 16 prevede ca în cazul în care oricare dintre asociații/acționarii persoanei juridice române deține peste 25% din valoarea /numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, aceștia trebuie să stabilească cele trei persoane juridice române care aplică prevederile privind impozitul pe micro, pentru restul persoanelor juridice urmând să fie aplicabile prevederile privind impozitul pe profit.
3.Urmarirea lunara a incadrarii in procentul de 33% la beneficii extrasalariale si stabilirea impreuna cu angajatorul a ordinii in care se includ în plafonul lunar .
4. Sa comunice fiscului aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.